Grundlovsmødet i Terndruplund 2013

Talere var:


Talere: Erhvervs- og vækstminister, fmd. for SF Annette Vilhelmsen
Mdl. af Europaparlamentet, mdl. af DF Morten Messerschmidt



Det er fondens grundlovsfest nr. 165 i en uafbrudt række lige siden 1849. Ingen af de to talere har været her tidligere.

Her på egnen var man tidligt ude for at glæde sig over enevældets ophør og demokratiets indførelse, - en glæde, der deltes af alle, og tilmed inden for alle politiske partier, hvilket som bekendt er en meget sjældent forekommende situation.

Netop derfor har grundlovsfesterne i Terndruplund aldrig været et partipolitisk anliggende, og talerne er udtrykkelig blevet bekendt med, at dette ikke er et valgmøde.

Den musikalske underholdning leveres af: traditionen tro - Sigfreds Fodvarmere

Festen begynder kl. 15.30

Der er lagt op til en rigtig festdag i Terndruplund, - festlig, folkelig og fornøjelig ! Festen samler typisk et antal deltagere på 1100 - 2000 personer, alt afhængig af vejret.

Umiddelbart efter eftermiddagens første afdeling med talere, fællessang og den musikalske underholdning, er der fællesspisning i skovpavillonen, hvor begge talere har lovet at deltage.

I forbindelse med årets grundlovsarrangement åbnes salget af Terndruplundfondens nye bog EN HISTORISK TALERSTOL i Terndruplund, hvor bogens forfatter Helge Qvistorff vil være tilstede fra kl. 14.00, - og efter ønske signere bøger.


Video: ANP


Østhimmerlands Folkeblad skriver:

TERNDRUP: Traditioner skal holdes ellers bliver de hurtigt glemt. En af de mange traditioner vi har her i Danmark og i særdeleshed i Terndrup er afholdelse af grundlovsfesten. En markering af den frie forfatning og de frihedsrettigheder vort danske samfund er bygget på. Det danske demokrati og vor grundlov er vigtige ting at værne om og derfor også vigtigt at minde os selv og alle andre om.

Det gør man i Terndrup. Der fejres hvert år siden året før grundloven blev vedtaget en grundlovsfest. Det er det eneste sted i Danmark hvor man i en ubrudt række har festligholdt dagen.

Det som gør talerne til grundlovsfesten i Terndruplund anderledes end alle andre taler til grundlovsfester over det ganske land er at de skal være upolitiske. De skal handle om Danmarks riges Grundlov uanset om man politisk kommer fra det yderste højre eller det yderste venstre.

En anden ting som også gør grundlovsfesterne i Terndruplund anderledes er at man skal have stået på talerstolen i Terndruplund til en grundlovsfest for at kunne blive Danmarks statsminister. Sådan har det været indtil dato.

Mange kommer til grundlovsfesterne for at høre talerne, andre af tradition fordi det er hyggeligt og man mødes på tværs af politiske tilhørsforhold. Endnu andre kun for hyggens skyld og for at købe lækre flødeskumskager i spejdernes kagebod.

I år var talerne i Terndruplund Morten Messerschmit og Annette Wilhelmsen og den musikalske underholdning var igen lagt i Sigfreds fodvarmers hænder. Omkring 400 deltog i årets udgave af grundlovsfesten i Terndruplund.


www.denkorteavis.dk skriver:

Bøgen omkransede grundlovsarrangementet i går i Terndruplund syd for Aalborg. Her er grundloven troligt blevet fejret hver 5. juni siden 1853; traditionen er, at to politikere med forskelligt ståsted holder tale om den i en fordragelig ånd.

I går havde SF’s formand Annette Vilhelmsen og Dansk Folkepartis medlem af europaparlamentet Morten Messerschmidt fået æren. De hyllede begge grundloven og folkestyret, men det blev hurtigt klart, at de ser forskelligt på grundlovens fremtid.

Igennem hele arrangementet underholdt den festlige musikgruppe Sigfreds fodvarmere med jazz og sang. Det lykkedes også musikerne at få de to politikere til at fremføre et improviseret nummer på stortromme til stor morskab for de omkring 1000 fremmødte.

Morten Messerschmidt
Morten Messerschmidt forsvarede det danske folkestyre og den ”gode, gamle grundlov” ved at påpege, at der skal mere til at sikre et velfungerende demokrati end basale rettigheder.
”Folkestyre forudsætter (…) tillid blandt folket. Vi må kende hinanden, forstå hinanden, forstå hinandens sprog, vilkår, historie, handlemåde – alt sammen for at kunne stole på, at vores nabo også respekterer vores ret til frihedsrettighederne, når det gælder”.

Messerschmidt kritiserede EU-projektet og koncentrationen af magt langt væk fra de europæiske befolkninger. Han understregede, at mange afgørende beslutninger som konsekvens bliver taget hen over hovedet på folk, som langsomt mister tilliden til demokratiet.

Derfor skal man altså holde fast i det nære, danske folkestyre og grundloven for ikke at sætte den demokratiske legitimitet over styr.

Anntte Vilhelmsen
Annette Vilhelmsen lagde omvendt i sin tale op til en grundlovsrevision. Hun ville gerne have bæredygtighed og sociale rettigheder tilføjet. På samme måde ønskede hun den nuværende grundlov udvidet til også at indeholde flere af de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig:

”Disse konventioner skal (…) tages meget alvorligt. Dem har Danmark skrevet under på ud fra et ønske om at forbedre livet for borgere her i landet og også i resten af verden. Dem skal vi leve op til, og derfor så jeg dem gerne indskrevet i en opdateret grundlov”, sagde SF-formanden i sin tale.
Den Korte Avis spurgte hende efterfølgende, om regeringen er på vej med en grundlovsrevision:

”Vi har i regeringsgrundlaget aftalt, at vi skal kigge på grundloven, men jeg tror ikke, der generelt er stemning for det. Det er et meget stort arbejde, og vi skal tænke os rigtig godt om med de rettelser, vi vil gå ind og lave. Men det vigtigste er (…), at vi hver eneste dag sørger for, at grundloven er levende og svarer på de problemer, som vi står over for”, fortalte Annette Vilhelmsen.

Flere hundrede deltagere

De mange tilhørere, der var mødt frem til arrangementet, så ud til at hygge sig; flere af dem, Den Korte Avis talte med, havde været der før:

”Jeg synes, det er dejligt med bøgeskov og grundlov. Jeg er gammel Terndrup-boer, så jeg har været her i mange år før også”, fortalte Lars Ladeby Holm. Han syntes godt om Annette Vilhelmsens forslag om at revidere grundloven.

En anden tilhører – Rita Østergaard – var lidt mere delt i forhold til spørgsmålet:

”Der er nok nogle ting, der skal rettes lidt, for det er jo en gammel lov – og sproget skal rettes lidt. Men jeg synes, den er fin. Og når man har kunnet leve så længe med den, så kan vi også leve videre med den”, fortalte hun.

Grundlovsfesten i Terndruplund fortsatte inden døre efter talerne med fælles spisning, politisk snak og underholdning.


TV2Nord 5. juni 2013